Élet törvénye 10 pontban

írta Moni
3 · 28 · 21

Olvasási idő: ( Szavak Száma: )

Senki sem beszélhet veled úgy, mint egy darab ronggyal. jogod van kikérni magadnak a sértő hangnemet, a minősítést, a gúnyolódást, az élcelődést, a megalázást, a verbális bántalmazást, és bármit, ami neked fájdalmat okoz, sért, összetör, megsebez.
Senki sem kényszeríthet arra, hogy mást érezz, mint amit érzel. ha valakit nem szeretsz, nem tisztelsz, nem vagy neki hálás, akkor ez van. Ha ez neki rosszul esik, nyugodtan dolgozzon azon, miért esik neki rosszul. érzéseket nem lehet erőltetni, csak megfigyelni. az érzés és az erő: ellentétpárok.
Senki sem vághatja le a szárnyaidat. ha megszületett benned egy vágy, egy terv, egy elhatározás, akkor az okkal született meg. senkinek sincs joga azt mondani, hogy nem fog sikerülni, hogy nem vagy rá képes, hogy rossz döntést hozol, hogy bolond vagy.
ez a te életed, te tudod a legjobban, mire van szükséged, akkor is, ha pillanatnyilag esetleg nem tudod.
az önbizalom az, hogy bízom magamban, és nem számít, hogy mások mit gondolnak rólam, és hogy ők bíznak-e bennem, és szeretnek-e, mert én mindig itt vagyok magamnak.
Senki sem érhet hozzád anélkül, hogy beleegyeznél. jogod van azt mondani, hogy nekem ez nem jó, nekem ez az érintés kellemetlen, nekem most nem erre van szükségem, nekem ez fáj, vagy túl sok, vagy túl kényelmetlen. nem kell eltűrned semmilyen érintést csak azért, hogy a másikat ne bántsd meg. te vagy a fontosabb, nem ő. a te szükségleted az első, nem az övé. ha megsértődik, dolgozzon rajta ő. Neked az a feladatod, hogy magadat védd. Nem vagy kiszolgáló személyzet.
Senki sem teheti meg veled azt, hogy egy életre magához láncol. nem vagy rabszolga és áldozati bárány. nem vagy köteles felhívni a szüleidet, a rokonaidat, vagy bárkit, akit nem szeretsz. nem vagy köteles a halálodig gondoskodni senkiről, pusztán azért, mert gyötör a lelkifurdalás, a bűntudat és az önvád. nem egy birtoktárgy vagy, és nem is egy robot. a te életed a legfontosabb, nem szívhatja ki belőled azt senki.
Senki sem teheti meg, hogy lop tőled.
nem lophatják el az idődet, a lelkedet, a pénzedet, az erőforrásaidat, a nyugalmadat és az egészségedet. aki ezt teszi veled, az nem szeret, és nem vagy köteles neki szeretetet adni a lopásért cserébe.
Senki sem mondhatja neked azt, hogy nincs választásod. az esetek túlnyomó többségében van. bátran mozdulj meg, menj arrébb, állj fel, szólj vissza, húzz határokat, fordíts hátat, állj ki az igazadért, vágd el a láncokat, és nézz előre!
aki visszatart, aki a mélybe lök, az nem szeret.
Senki sem teheti meg veled azt, hogy megbüntet az érzéseidért. bátran lehetsz dühös, érezhetsz gyűlöletet, haragot, szomorúságot, örömet, boldogságot, irigységet, elszántságot, bármit. aki azt mondja, hogy ezt vagy azt KELL érezned, vagy ezt vagy azt nem érezheted, azzal neked nincs dolgod.
Senki sem kényszeríthet arra, hogy bocsáss meg. a megbocsátás egy nagyon hosszú és rögös út vége, nem lehet sem siettetni, sem kierőszakolni. a megbocsátás vagy jön, vagy nem. Egyetlen dolgod van, önmagad felé tanúsítani empátiát, a benned lakó gyereket megvigasztalni, a saját kedves, gondoskodó szülőddé válni, és ha majd úgy érzed, megbocsátottál az ellened vétkezőknek, akkor az az érzés igaz lesz, ha pedig sohasem fogod érezni, akkor pedig az lesz igaz.
Te döntesz.
És mindig dönthetsz másképp…
Bihari Viktória

Moni

Kapcsolódó Bejegyzések

Lesz ahonnan…

Lesz ahonnan…

Lesz ahonnan nem rántanak majd vissza ha el akarnál menniDe lesz majd, ki magához szorít s nem fog soha elengedni...Lesz ahol még ha kéred sem fognak harcolni értedDe lesz valaki, ki vigyàzni fog ràd s követi minden lépted... Lesz ahol ha bezárul az ajtó... Csak a...

Elmenni…

Elmenni…

" Mennem kell"- szólt a Lélek a Másik Félnek." Eljōtt az idõnk hogy betōltsük küldetésünket"" Menj csak" -válaszolt a Másik Fél szeliden..." Majd kōvetlek, megkereslek, te csak hallgass a szívedre." " Egy kicsit félek"- rebegte a Fōldre készülõ Lélek." Rám találsz ha...

Hányszor érzed?

Hányszor érzed?

"Hányszor érzed naponta, hogy nincs mire büszkének lenned, hogy elbuktál, és elbújnál a világ elől és ez már mindig így marad? Hadd áruljak el valamit. Túlélted azt, amibe más belehalt volna, és képes voltál mosolyogni akkor, amikor ordítani is kevés lett volna. Túl...

Pin It on Pinterest

Share This